İZBAN, 5 YAŞINDA

Dünyanın en hızlı büyüyen banliyö sistemlerinden biri olan İZBAN, 5 yılda 219 vagonluk filoya ulaşırken, yolcu sayısını 300 milyona yükseltip UITP’nın Büyük Ödülü’nü alarak çok başarılı bir dönem geçirdi.

Ülkemizin en büyük “hoşgörü” ve “sinerji” projesi olarak hayata geçen İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi İZBAN, 5. yılını geride bırakmanın gururunu yaşıyor. İZBAN, 30 Ağustos 2010 tarihinde İzmir’in kuzey-güney demiryolu aksında yolculu ön işletmeye başladı. İlk dönemde 8 setle işletmecilik yapan ve günde 20 bin yolcu taşıyan İZBAN, geçen 5 yıllık süreçte dünyanın en hızlı büyüyen banliyö sistemlerinden biri oldu.

İLK ÖDÜL; UITP’DEN

İZBAN, bu sayede dünyanın toplu taşımacılık sektöründeki en büyük kuruluşu olan Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından henüz 2. yılında büyük ödüle layık bulundu. UITP’nin 2012 yılı değerlendirmesinde ödüle hak kazanan İZBAN, 28 Mayıs 2013’te Cenevre’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve dönemin TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın da katılımıyla ödülünü aldı.

24 VAGONDAN 219’A

İZBAN, geçen 5 yıllık süreçte öncelikli olarak set sayısını artırdı. İlk etapta 24 vagonluk 8 setle başlayan sistem, montaj ve testleri tamamlanan trenlerin devreye girmesiyle henüz 1. yılı sonunda 33 sete ulaştı. İZBAN, artan yolcu sayısını göz önüne alarak 180 milyon dolarlık bir yatırım daha yaptı. Mart 2012’de sözleşmesi imzalanan setler, 2014’te Körfez Yunusu ismiyle İzmir halkına “merhaba” demeye başladı. İZBAN, bugün artık 219 vagonluk dev bir filoya kavuştu.

2,5 MİLYONDAN 300 MİLYONA

İZBAN, faaliyete geçtiği ilk yıl 4 aylık süreçte 2,5 milyon yolcu taşıdı. Sistem, sonraki aylarda yolcu sayısını hızla artırdı. İzmir Metrosu ile entegrasyonun sağlanması, ESHOT otobüsleriyle aktarmanın kullanılmaya başlaması ve sistemin daha fazla tanınmaya başlamasıyla yolcu sayısı çığ gibi büyüdü. 2011 yılında 40 milyon, 2012’de 55 milyon, 2013’te 65 milyon, 2014’te 82 milyon yolcu taşıyan İZBAN, 2015’in 8 aylık döneminde 55 milyonu geride bıraktı. Böylelikle İZBAN’ın 5 yılda taşıdığı yolcu sayısı toplamı 300 milyon barajını geçti. İZBAN’ın 50 milyonuncu yolcusu 8 Mart 2012’de Nur Yıldırım olurken, Elif Ayçiçek ise 18 Haziran 2014’te 200 milyonuncu yolcu olarak kayıtlara geçti.

İKİNCİ AKTARMA HİLAL

30 Ağustos 2010’daki ilk seferini güney aksında “BAŞLIYORUZ” sloganı ile gerçekleştiren İZBAN, 5 Aralık 2010’da Çiğli-Cumaovası hattını açıp, 30 Ocak 2011’de tüm aksı devreye aldı. 13 Şubat 2011 tarihinde ESHOT ile tam entegrasyonun sağlanmasıyla birlikte sistem daha da verimli şekilde çalışmaya başladı. 10 Haziran 2012 tarihinde açılan Hilal İstasyonu ise İZBAN-İzmir Metro arasındaki Halkapınar’dan sonraki ikinci aktarma istasyonu oldu. Hilal, özellikle Şirinyer gibi yoğun güney istasyonlarından gelen yolcuların aktarmalarında büyük kolaylık sağladı.

SIRADA TORBALI VAR

Kuzey-güney aksında sürekli büyüyen İZBAN’ın Torbalı hattı da bu 5 yıllık süreçte artık tamamlanma aşamasına geldi. İstasyon, karayolu alt-üst geçit inşaatları İzmir Büyükşehir Belediyesi, sinyalizasyon, hat ve elektrifikasyon çalışmaları TCDD tarafından yapılan Torbalı hattı kısa süre içinde devreye girecek. Böylelikle İZBAN, istasyon sayısını 38’e, toplam hat uzunluğunu ise 112 kilometreye yükseltecek. Bunun ardından Selçuk hattında süren çalışmaların tamamlanmasıyla hattın toplam uzunluğu 136 kilometreye çıkacak.