17 Ocak 2014 İZBAN’DA YANGIN TATBİKATI
    ÜLKEMİZİN havalimanı bağlantılı en büyük raylı toplu taşıma sistemi İZBAN’ın, Halkapınar’dan sonraki ikinci aktarma istasyonu olan Hilal’de geniş çaplı bir yangın tatbikatı yapıldı. Tatbikata; İZBAN ve İzmir Metrosu’nun yanı sıra, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Arama, Kurtarma ve Önleme Şube Müdürlüğü (AKS) 110, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı 112 Ambulans Servisi ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) katıldılar. Tüm birimler, tatbikattan önce çalışma alanları üzerinde günlerce incelemeler yapıp birbirlerinin işini kolaylaştıracak bir dizi önlemler aldılar.

    Alsancak’tan çıkan İZBAN treninin Hilal Aktarma İstasyonu’nda yanmaya başlaması, ekiplerin, gerekli güvenlik önlemlerini alıp treni söndürmesiyle birlikte yolcuları kurtarması senaryosuyla düzenlenen tatbikat, saat 10:30’da başladı. Tatbikatta AKS 110’dan 4 AKS aracı, 3 itfaiye aracı, 1 ATV aracı, 1 motorlu ekip, 112’den 1 adet 4’lü ambulans, 5 adet ambulans, 3 motorize ekip, 2 adet UMKE aracı, 30 metrekarelik şişme tıbbi müdahale çadırı kullanılırken, 60 kişilik figürasyon ve 40 kişilik sağlık ekibiyle birlikte 150’ye yakın görevli çalıştı.

    Trende yangın çıktığı bilgisi 10.25’te İZBAN Kontrol Merkezi’ne bildirildi, eş zamanlı olarak itfaiye ve AKS 110 ile 112 Ambulans Servisi’ne ihbar yapıldı. TCDD 3. Bölge Müdürlüğü Yol ve Tesisler ekipleri, ekiplerin olay yerine geçebilmesi için üzerinde 25 bin voltluk elektrik olan hatların enerjisini kesti, Halkapınar ve Kemer’deki trenlerin Alsancak’a uğramadan işletmeye devam edebilmesi için de Halkapınar-Kemer-Halkapınar müselles hattını işletmeye açtı ve 70 dakika boyunca 12 treni bu alana yönlendirdi. Bu esnada 112, UMKE ve İtfaiye’ye bağlı tüm araçlar olay yerine iki ayrı güzergahtan gelerek müdahaleye başladılar. İtfaiye ve AKS 110 ekipleri, önce yangını söndürdü, hemen ardından dumanlı ortamlarda termal kamera ile arama yapıp yaralıların tespitini gerçekleştirdi ve onları kurtardı. 112 ve UMKE ekipleri, istasyon alanında kurdukları iki adet triaj alanında yaralıları ilk müdahaleleri yaptılar. Durumları ağır olan (Kırmızı kodlu) yaralıların tıbbi müdahale çadırında, daha iyi olanların triaj alanlarında ilk tedavileri yapıldı. 4’ü ağır toplam 32 yaralı, ambulanslar ile hastanelere sevk edildi. Bu esnada İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı trafik ve asayiş ekipleri de Kahramanlar ve Hilal taraflarındaki trafiği düzenlerken, vatandaşların olay yerine yaklaşmalarına engel oldular. Tüm ekiplerin ortak çalışması sayesinde yangın söndürülerek tatbikat kısa sürede başarıyla tamamlandı.

    Yetkililer raylı sistemlerde yıl içerisinde sürekli tatbikatlar gerçekleştirildiğini, yılda 1 kez ise böylesine büyük çaplı operasyonların yapıldığını söyleyerek, yolcu ve sistem güvenliğine yönelik bu çalışmaların çok önemli olduğunun altını çizdiler.

    İZBAN Genel Müdürü Sabahattin Eriş, tatbikata katılan tüm paydaşlara teşekkür ederek, “Çok önemli bir tatbikat yapıldı. İzmir’de iki raylı sistemin buluştuğu bir noktada gerçekleştirilen bu tatbikat sayesinde karşılaşabileceğimiz riskleri önceden görme fırsatı elde ettik. Yolcularımıza verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz” dedi.

    İZBAN Genel Müdür Yardımcısı ve İzmir Metrosu Genel Müdürü Sömez Alev de toplu ulaşımda tüm risklere karşı hazır olunması gerektiğinin altını çizerek, “İzmir Metrosu’nda her yıl 25’ten fazla tatbikat yapılıyor. İZBAN’da da başladık. Tüm paydaşlarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz bu tatbikat amacına ulaştı. Karşılaşabileceğimiz diğer riskler için de sistem içerisinde sürekli olarak tatbikatlar düzenleniyor” diye konuştu.

    İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve 112 Ege Bölge Koordinatörü Turhan Sofuoğlu ise İZBAN ve İzmir Metrosu’nun kesişme noktasında ve çok zor bir lokasyonda tatbikat yapıldığını vurgulayarak, “İzmir’de araç ulaşımının en zorlu olduğu bölgeyi özellikte tespit ettik. Çok farklı tekniklerin iç içe geçtiği komplike bir tatbikat oldu. Biz de Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemleri uyguladık” dedi.