Yolculuk Kuralları

1.    İZMİR BANLİYÖSÜNDE YOLCULUK YAPABİLMEK İÇİN;

1.1  Yolcularımız, turnikelerden geçerli seyahat kartı örnekleri tablosunda belirtilen kartlar ile birlikte elektronik kart ve 3-5 bilet kullanarak geçiş yapabilirler.

1.2  Geçerli seyahat kartı örnekleri tablosunda yer alan kartlardan, başka bir kişiye ait, süresi dolmuş veya sahte kartlar ile yolcu geçişlerine izin verilmez ve geçiş kartlarına el konulur.

1.3  İndirimli geçiş hakkı bulunan öğrenci ve öğretmen kartı sahibi kişiler indirimli elektronik kartlarını validatörlerde okutarak geçiş yapmak zorundadırlar. Bu kartlar sahipleri dışında kullanılırsa kartlara el konulur.

1.4  Görevliler ve geçerli serbest geçiş kartı taşıyan kişiler ücretsiz seyahat edebilmek için yetkililere, görev veya serbest geçiş kartlarını göstermek zorundadırlar. Ücretsiz ya da indirimli geçiş hakları olmadığı halde zor kullanarak geçme girişiminde bulunanlar uyarılır, davranışlarında ısrar ederlerse İZBAN İstasyon yetkililerince polis talebinde bulunularak emniyet güçlerine teslim edilir.

1.5  0 - 6 yaş arasındaki çocuklar, yanlarında ebeveynleri bulunmak kaydıyla, ücretsiz geçiş hakkından faydalanırlar.

1.6  Geçişlerde uygulanan güncel Ücret Tarifesi ile Gişe Çalışma Saatleri her gişede yolcunun görebileceği şekilde asılıdır.

1.7  Elektronik kartlarla (Tam,öğretmen/öğrenci/60 yaş kartı) turnikelerden geçiş yapan yolcular, her yolculuk sonunda, Artı Para Makinalarına kartlarını okutarak, gittikleri mesafe kadar ücretin kesilmesini, geri kalan tutardaki blokajın kaldırılmasını sağlar.

 

2.    GECİKMESİZ VE EMNİYETLİ BİR YOLCULUK İÇİN;

2.1    İstasyonlara ve ücretli alana, ruhsatlı silah haricinde, silahla veya delici / kesici aletlerle girilemez ve yolculuk yapılamaz.

2.2    İstasyonlara ve ücretli alana, hâkimiyetinin sağlanamayacağı büyüklükte eşya, patlayıcı, yanıcı, parlayıcı, akıcı, kırılabilir, dökülebilir sıvı ya da toz türü maddelerle girilemez ve bu maddelerle yolculuk yapılamaz.

2.3    Yolcuların tümü giriş turnikelerinden geçtikten sonra, varsa çanta/valizleriyle birlikte kapı tipi detektörlerden giriş yaparak güvenlik kontrolünden geçirilir. İstasyon güvenlik görevlileri, şüpheli şahıs ve paketleri diğer yolcuların can güvenliği açısından kontrol edebilirler. Şüpheli durumlarda yolcu, istasyonlara ve ücretli alana alınmaz, ısrarı halinde emniyet güçlerine haber verilir.

2.4    İstasyonlardaki acil durum çağrı cihazları ve yangın alarm sistemleri amacı dışında kullanılamaz.

2.5    Trenlerdeki imdat kolu, kapı acil çıkış kolu ile yangın tüpleri amacı dışında kullanılamaz.

2.6    İstasyonlarda peron kenarlarında bulunan sarı güvenlik şeridini ihlal etmek tehlikeli ve yasaktır.

2.7    İstasyonlarda tren hattına inmek, karşıdan karşıya geçmek tehlikeli ve yasaktır.

2.8    İstasyonların ve trenlerin acil durum tahliyelerinde, yetkililerce yapılan her türlü duyuru, verilen her türlü talimata uyulması can güvenliği açısından zorunludur.

2.9    İstasyonlarda “Yetkili Olmayan Giremez” levhası ile tanımlanmış olan teknik odalara ve bölümlere görevli, yetkili ve izinli kişiler dışında girilmesi yasaktır.

2.10 İstasyon sınırları içinde ve ücretli alanda, tekerlekli sandalye ve bebek arabaları dışında; kaykay, paten vb. araçların kullanılması, bırakılması ve turnike bölgesinden içeri alınması yasaktır.

2.11 İstasyonlarda ve trenlerde fotoğraf, kamera vb. çekimler yapılması özel izne bağlıdır.

2.12 Yangın, gasp, saldırı, taciz ya da acil sağlık müdahalesini gerektiren durumlarla karşılaştığınızda trenlerde İmdat Kolunu, istasyonlarda Acil Çağrı Cihazları’nı kullanınız ya da en yakın İstasyon yetkilisini uyarınız.

 

3.    RAHAT, KONFORLU VE ÇAĞDAŞ BİR ULAŞIM ORTAMI İÇİN;

3.1  İstasyon ve trenlerde yerlere tükürmek ve herhangi bir kirletici madde atmak yasaktır.

3.2  Engelli vatandaşlara, yaşlılara, hamile ya da bebekli bayanlara yer verilir; trenden inerken ve trene binerken öncelik tanınır.

3.3  Trenlere daha rahat binebilmek için inenlere öncelik tanınır. Trene iniş ve binişlere engel olmamak için, tren içerisinde kapı önlerinde durulmaz, orta kısımlara geçilir. Tren kapılarının çalışmasını engelleyici hareketlerde bulunulmaz.

3.4  Yürüyen merdivenler soldan geçişe izin verecek biçimde kullanılır, yolcu hareketlerini engelleyecek biçimde oturulmaz, beklenmez, kayılmaz ve eşya taşınmaz.

3.5  İstasyonlarımızda sigara ve benzeri tütün maddeleri kullanmak yasaktır. Bu konuda uyarıları dikkate almayan yolcularımız hakkında gerekli cezai işlem uygulanacaktır.

3.6  İstasyonlarda ve trenlerde yiyecek ve içecek (su hariç) maddesi tüketmek yasaktır.

3.7  Ücretli alanlarda yolculuk amaçları dışında uzun süreli oturulamaz, beklenemez.

3.8  İstasyon sınırları içinde diğer yolcuları rahatsız edecek aşağıdaki davranışlarda bulunulamaz;

a.      Sarhoş ya da yolculuk yapmaya uygun olmayan bir durumda olmak,

b.      İnsan yaşamını tehlikeye sokacak davranışlarda bulunmak,

c.       Uyuyarak ya da yaslanarak öteki yolculara rahatsızlık vermek,

d.      Gürültü yapmak, yüksek sesle konuşmak, ıslık çalmak, gürültülü müzik dinlemek,

e.       Trenlerde cep telefonlarıyla etrafı rahatsız edici şekilde konuşmak.

3.9  Asansörler öncelikli olarak yaşlı, engelli ve çocuk arabalı yolcularımızın kullanımı içindir.

3.10 Ücretli alana, kafeste taşınabilen evcil hayvanlar dışında, evcil hayvan sokmak yasaktır.

3.11 İzin verilen yerlerde asılı olan ilan, duvar afişi vb. yayınlar hiç kimse tarafından çıkarılamaz, değiştirilemez, tahrip edilemez.

3.12 İstasyon sınırları içinde ve trenlerde, izin verilen yerlerde, izin verilen kişi, kurum ve kuruluşlar dışında hiç kimse duvar afişi asamaz, el ilanı dağıtamaz.

3.13 İstasyon sınırları içinde ve trenlerde toplu gösteri, yasadışı gösteri, propaganda ve konuşma yapmak yasaktır.

3.14 İstasyon sınırları içinde ve trenlerde şans ya da talih oyunu ticareti, seyyar satıcılık ve ticari amaca yönelik pazarlama ve tanıtım faaliyeti yapmak yasaktır.

3.15 İstasyon sınırları içinde ve trenlerde dilencilik yapmak yasaktır.

3.16 İstasyon sınırları içinde ve trenlerde genel ahlak kurallarına aykırı davranmak ve diğer yolculara rahatsızlık vermek yasaktır.

3.17 Tren kapılarının çalışmasını ve kapanmasını engelleyici hareketlerde bulunmak tehlikeli ve yasaktır.

3.18 Yolcular, istasyon sınırları içinde ve ücretli alanda Grup Operatörü, İstasyon Operatörü ve Güvenlik Görevlileri’nin yolcu akışını düzenlemek amacıyla yapacakları uyarılara uymak zorundadır.

3.19 İstasyonlarda ve trenlerde İZBAN A.Ş.’nin araç, gereç, cihaz, oturma üniteleri vb. ekipmanına zarar vermek yasaktır. Tespiti halinde gerekli cezai işlem uygulanacaktır.

3.20 İşletme dışı saatlerde, tren, istasyon ve yakın çevresine girmek, saklamak, uyumak ve beklemek yasaktır.

3.21 Bisikletli yolcular, belirlenen kurallarda sisteme giriş yapabilirler.

3.22 Gişelerden elektronik kart dolumu yaparken paranızın üstünü ve kartınıza yapılan dolumu mutlaka kontrol ediniz, varsa yanlışlığı anında bildiriniz.