İZBAN`ın Makinist Ordusu Büyüyor.
Türkiye’nin en büyük kent içi toplu ulaşım sistemi olarak 30 Ağustos 2010’da TCDD-İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla kurulan İZBAN, bir taraftan tren seti sayısını artırırken, diğer yandan makinist ekibini de genişletiyor.

80 kilometrelik Aliağa-Cumaovası hattında günde 172 sefer yapan İZBAN’ın tren seti sayısı 33’ten 43’e çıkarken, 83 olan makinist grubuna, önümüzdeki günlerde eğitimlerini tamamlayacak 19 kişi daha eklenecek. 16 Mayıs-30 Temmuz tarihleri arasında teorik eğitimlerini tamamlayan ve trafik sinyalizasyon işletim sistemi kursları gören 19 makinist adayının her biri, 30 Temmuz’dan bu yana yol sınavında 7 bin 500’er kilometre de katettiler. Adaylar, 15 bin kilometreyi doldurduktan sonra brövelerini almaya hak kazanıp İzmir halkına hizmet için trenlerdeki yerlerini alacaklar.

İZBAN Genel Müdürü Selçuk Sert ve Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev, adayların çok ciddi bir eğitimden geçtiğini vurgulayarak, “İZBAN trenleri, çağın en modern güvenlik sistemlerinden ATS otomatik tren durdurma, OCC (osisi), Totman ve tren konum-bilgi sistemleriyle İzmirlinin güven içinde yolculuk etmesini sağlıyor. Tüm bu sistemlere ek olarak, makinist adaylarımız yaklaşık 6 ay süren ve her dakikası eğitimle dolu kurslardan geçerek bröve almaya hak kazanıyorlar. Tren üzerinde 7 bin 500’er kilometrelerini tamamlayarak eğitimlerinin yarısına gelen makinist adayları, İzmirliye daha kaliteli hizmet sunabilmek için bir süre sonra yerlerini alacaklar” dedi.

İZBAN’ın tren seti sayısının 33’ten 43’e yükseldiğini, buna eş zamanlı olarak makinist, manevracı ve bakım elemanı sayısının da artığını belirten Sert ve Alev, “İlk yılında 25 milyon İzmirliye güvenli, konforlu ve hızlı hizmet sunan İZBAN, İzmir halkının güveniyle büyümeye devam ediyor. 2012’deki hedefimiz 50 milyon yolcu kapasitesine ulaşmak. İZBAN trenleri bir yıllık süreçte 3 milyon kilometre yol katederek adeta dünyanın çevresini 75 kez dolaştı ve nüfusu 4 milyon olan İzmir’i 6 defadan fazla taşıdı. Bu büyüme ivmesi ve İzmirlinin İZBAN’a duyduğu güven, bize büyük güç veriyor” diye konuştu.

İZBAN’ın makinist adaylarının isimleri şöyle: Bayram Çoban, Bulut Kırçiçek, Doğan Türkel, Emre Canipek, Fatih Akar, Kemal Özbent, Mahmut Yazıcı, Mehmet Kaptan, Murat Sivri, Ortaç Sancakoğlu, Ozan Eryılmaz, Kazım İvriz, Rıza Yeleri, Savaş Şenleten, Serhat Kıroğlu, Serkan Şentüzen, Serkan Kaycan, Serkan Meriç, Salih Pala.